Direcţia Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională (DIECI) a Academiei de Ştiinţe Moldovei a lansat iniţiativa "Dezvoltarea cooperării în cadrul diasporei ştiinţifice a Republicii Moldova". Iniţiativa are drept scop primordial crearea unei platforme de interacţiune între diaspora ştiinţifică a Republicii Moldova şi comunitatea ştiinţifica din Moldova prin crearea etapizată a Reţelei Diasporei Ştiinţifice a Republicii Moldova (RDSRM).
Obiectivele RDSRM vor consta în susţinerea comunicării şi colaborării între cercetătorii din Republica Moldova şi cei din afara; oferirea mecanismelor de sprijinire a savanţilor aflaţi peste hotare în dorinţa lor de implicare în procesul de inovare din Moldova; sprijinirea instituţiilor de cercetare din Moldova în vederea implicării lor în proiecte iniţiate de instituţiile de cercetare-gazdă. În prezent, eforturile AŞM sunt concentrate pe două aspecte principale:
- aspectul practic, ce vizează repatrierea temporară a savanţilor originari din Republica Moldova prin intermediul vizitelor de lucru de scurtă durată în cadrul instituţiilor din sfera de cercetare şi inovare din ţara de origine; (Participaţi la program!)
- latura ştiinţifico-metodologică, care se axează pe identificarea celor mai eficiente căi de cooptare a membrilor diasporei ştiinţifice la procesul de dezvoltare a Republicii Moldova. (Contribuiţi la proiect!).
Concomitent, desfăşurăm activităţi pentru (a) crearea unei baze de date electronice a cercetătorilor originari din Moldova aflaţi peste hotare, cît şi pentru (b) lansarea unui forum de discuţii / blog specializat care ar înlesni colaborarea şi schimbul de idei între toţi savanţii originari din Moldova în elaborarea RDSRM. În acest scop, savanţii originari din Moldova, cointeresaţi în crearea, dezvoltarea şi cooperarea în cadrul acestei iniţiative, sunt invitaţi sa completeze acest chestionar şi să-l expedieze la adresa electronica diaspora [@] asm.md sau la numărul de fax (+373 22) 212547.